Terra Mystica: Merchants of the Seas - 5 év után érkező újdonság

Megosztó játék a Terra Mystica, abban az értelemben, hogy bár BGG a 13. helyet foglalja el, én csak pár igazán keményvonalas társasjátékos kollégát ismerek, aki szereti.
Köztük vagyok én is :-)

Most öt év után kapunk új kiegészítőt ehhez a remek játékhoz, ami leginkább nem csak új contentet ígér, hanem új szabályokat.

Terra Mystica: Merchants of the Seas

Olvass tovább →

Marco Polo II: In the Service of the Khan - Folytatódik a kalandozás

Az előbb írtam csak meg, hogy az Orléans-hoz jön egy érdekes különálló játék, most pedig látom, hogy a The Voyages of Marco Polo is kap egy standalone folytatást!
(Az eredetit amúgy most akciósan lehet venni a Metagame-nál, vegyétek amíg még van :-))

A játék tervezői ugyan azok, ahogyan a grafikárt felelős személy is, így sok minden ismerős lehet.

Marco Polo II: In the Service of the Khan

Olvass tovább →

Orléans Stories - Bővül az Orléans család

Hoppácska! Ez eddig teljesen elkerülte a figyelmemet! Úgy néz ki bővült az Orléans család is. Pontosabban mondva családdá alakult a játék. Eddig csak kiegészítők voltak az alapjátékhoz (szám szerint kettő meg egy raklapnyi mini).

Nagyon izgalmasan hangzik a leírás:

Orléans Stories is based on the bag-building mechanism known from Orléans, with this mechanisms having been further developed into a storytelling experience in which players go through different eras and face different challenges.

Röviden, az eddig bag-buliding (hogy lehet ezt szépen lefordítani? Zsák építő?) mechanizmus mellé bejön a történetmesélés is!
Alig várom!

Orléans Stories

Olvass tovább →

Idei kihívás - Célegyenesben

Úgy indultam neki a szeptembernek, hogy bizony kemény menet lesz, mert bár a lépést tartani tudtam (elég volt havi 5 új játék, hogy meglegyen a kitűzött cél), de egyre nehezebb játékok maradtak hátra.
Októbert pedig úgy hagytam magam mögött, hogy wow, még túl is teljesítettem! (Mondjuk a legkomolyabb kihívások még hátra vannak :-))
Közben leporoltam pár olyat, amivel már nagyon régen játszottam, és újra rájöttem milyen jó kis játékok ezek!

Node szép sorjában.

Olvass tovább →

Azul: Summer Pavilion - Újabb variáció

Megérkezett az Azul sorozat következő epizódja, az Azul: Summer Pavilion.
Michael Kiesling azt az utat járja, amit több játéktervező is, hogy egy jó, és sikeres alapötletét variálja és azt próbálja csiszolni. (Ennek a tökéletes verziója, amit Emerson Matsuuchi csinál a Century sorozattal, hogy ott egyedülálló módon kombinálhatók a játékok. No nem is az az egyedülálló, hogy kombinálhatóak hanem, hogy ezek a verziók is élvezetes játékokat adnak!)

Azul: Summer Pavilion

A Summer Pavilion a 3. a sorban, és már a dobozán látszik az egyik nagy újítás: A rombusz alakú csempék! No persze nem csak ennyi az annyi :-)

Olvass tovább →

Ki látta Erzsit? - Meg azt a régi Pestet?

Ha már múltkor a Bezzeg az én időmben olyan nagy sikert aratott a gyerekek körében, gyorsan neki is kezdtünk egy másik pöttyös könyvnek. Amit még Édesanyám kapott 1968 június 16.-án az Sz. M. K. tól (gondolom Szülői Munkaközösség). Ott virít az első oldalon, szép írott betűkkel:

4/a osztályos tanulónak kiváló tanulmányi eredményéért és példás magatartásáért.

Féltve őrzött kincs, ez az antikvár példány. A pincében találtam egy zsákban véletlenül...

Ki látta Erzsit? - Demény Ottó

Olvass tovább →

Mikkel kezdődött? - Stratego

Voltak régen azok a versenysakkok, hogy egy hosszúkás téglalap alakú dobozban a felcsavarható tábla és a két csapat bábui.
No valami ilyen formában volt meg nekünk anno a Stratego, az első kétszemélyes játék amit rongyosra játszottunk.
Miután már gyűjtöttem a társasjátékokat, akkor sokáig nem is gondolkodtam kétszemélyes játékokban, mert azok nem is társasjátékok. Pedig két meghatározó kétszemélyes volt a kezdetekkor. A Strageo az egyik.

Stratego

Olvass tovább →

Wingspan - madárkavalkád

Van egy játéktervező (Elizabeth Hargrave), aki nagyon szereti járni a természetet, és főként megfigyelni a madarakat. Gondolta összerakja a kettőt és csinál egy játékot a madarakról.

Hallottam olyanokat is, miszerint ez egy jó oktató játék. No mivel ilyenből (és itt most főként a "jó"-ra fektetném a hangsúlyt) nagyon kevés van, egyből felkeltette az érdeklődésemet. Ráadásul 2019 év gémerjátéka címet is megkapta a Spiel des Jahres-től!

Wingspan társasjáték

Nézzük milyen is lett!

Olvass tovább →

Q.E. - Végtelen pénz

Amikor megláttam ezt a játékot, nekem egyből eszembe jutott Vidman-nak ez a videója, és ahogy ott mondja, hogy

Végtelen sör!

Ebben a játékban ugyanis kipróbálhatod milyen az, ha végtelen pénzed van. Egy gazdasági krízist kell megoldani a következő módszerrel: Pénznyomtatás.
Szóval tegyük fel, hogy korlátlan pénzmennyiség áll a rendelkezésedre és úgy kell licitálnod cégekre, akiket fel akarsz vásárolni. A probléma az az, hogy minden játékosnak végtelen pénz áll rendelkezésére, és úgy kell licitáljatok.

Működhet-e egy ilyen koncepció?

Q.E. társasjáték

Olvass tovább →