Találatok a következő címkére: 2019

Idei kihívás - Nehezedik a dolog...

Az történt, hogy megjött pár játék, amit még tavaly (!!) rendeltem (Meg kettő amit idén, de azt is februárban).
Számszakilag ez azt jelenti, hogy +6 játékkal kell játszak idén, azaz most már havi 6.3-as átlag kellene. Ezt áprilisban is sikerült tartani, de megint leginkább a gyorsabb játékok kerültek elő.
Az áprilisi társaskör témája a kockák voltak, ennek megfelelően előkerült egy régi nagy kedvenc a Boggle, ami nagyban hozzájárult, hogy ma a társasjátékozás az egyik hobbim.
Aztán kikaptam párszor a BANG! The Dice Game-ban, de nem bántam, jó kis partikat játszottunk vele :-)
Illetve kétszer is bennragadtunk az elátkozott templomban, de éjfél körül teljesen jó volt az Escape.

A Last Letter esetében újra rájöttem, mennyire nehéz adott kezdőbetűvel egy odaillőt szót kitalálni egy dixites képről, illetve a Panic Lab-ban (ami az egyik új szerzemény idén) megint beigazolódott, hogy mennyire jó a gyerekek megfigyelő képessége.
Volt még egy Laser Chess (ha nem ismered, ajánlom, feltétlen próbáld ki!), és egy klasszikus a 2005-ös Spiel des Jahres győztese a Niagara.

És akkor lassan tényleg jöhetnek a komolyabbak.

37 / 76

Olvass tovább →

Idei kihívás: populáris március

A márciusi társaskörön a figurák voltak a középpontban, így természetesen a Carcassonne is asztalra került. Igaz kiegészítő nélkül (a gróffal indítottunk ugyan, de nem játszottunk vele). Még mindig kíváló!
Szintén itt volt egy kör Sruvive: Escape from Atlantis! amit szerintem majd részletesebben ismeretetek az Elkerülte a rivaldafény sorozatban.
És végül egy Mission: Red Planet-ben is boldogítottuk egymást :-)

Születésnapomra megleptek egy Jaipur-al. Valamiért anno nehezen tudtam volna elképzelni, hogy megszeretem a kétszemélyes játékokat, manapság ez már természetes, és ezt a Jaipur is csak megerősíti.

A fiaimmal leporoltuk kicsit a The Lord of the Rings: The Card Game paklijainkat, hogy aztán ki is kapjunk az Escape from Dol Guldur küldetésben.

Gyerekekkel bejártunk a Spookies-al egy kisértetkastélyt (ilyenkor mindig eszembe jut, hogy kellene még pár push your luck típusú játék :-)), és alapoztunk kicsit a programozásra a Robot Turtles-el. Sajnos ez annyira nem jó, mint kellene, de pár házi szabállyal egész jól fel lehet tuningolni!

Feleségmnek megtanítottam az Animals on Board-ot, hogy tudja vinni az előkészítősöknek, mert szerintem ideális egy kis matek tanítására ennek a korosztálynak.
Illetve küldtünk szerelmesleveleket Tempest úrnőjének a Love Letters-ben. Ezen mindig meglepődök, hogy mindössze 16 lappal is milyen jó játékot sikerült megalkotni!

Előkerült még egy másik nagy klasszikus a Catan (avagy: The Settlers of Catan). Anno nagy hype volt körülötte, és nekem is tetszett. Kicsit talán rosszabbul öregszik, mint az említett Carcassonne.

És végül, de nem utolsó sorban, céges hétvégén megimsertettem a társasággal a Codenames-t. 10-en játszottuk. És élvezték! Sőt! Pedig eddig úgy gondoltam, hogy 6-nál többel nem élvezetes. Pedig de :-)

30 / 70
Most jön még csak a neheze!

Olvass tovább →

Idei kihívás, végre győzelem Codenames Duett-ben!

A februári társasklubos alkalmon a kockáké (cubes és nem a dices) volt a főszerep. Itt egy Santo Domingo (először játszottam a Silver Train kiegészítővel ami egy jó kis pluszt ad a játékhoz), ami szerintem szerepelni fog az Elkerülte a rivaldafény sorozatban.
És egy Pandemic került elő. Ez utóbbit már veterán játékosokkal (megcsinálták a Pandemic Legacy: Season 1-et), és viszonylag könnyen győzedelmeskedve. Óvatos duhajok voltunk azért, nem a legerősebb fokozaton toltuk.

Végre! Sikerült rábeszélnem a feleségemet, hogy játszon velem egy Codenames: Duett-et. Igaz úgy, hogy a lányomhoz állt csak be a játék második felétől. De működik a kémia. Nagyon is! Gyönyörű győzelmet arattunk! A játék egyébként hihetetlen jó, kétszemélyes kooperatív. Mindenkine melegen ajánlom!

Photosynthesis. Absztrakt játék, tanító témával, gyönyörű kivitelezésben. És jól megmozgatja az agykerekeket. Gyerekekkel játszottunk, és sikerült is megszorongatniuk.

Ha jól számolom 19.

Update! (2019.09.11.) Síelés alatt játszottunk ekkor a Öcsémmel egy Scythe-ot, aztán később megvettem, szóval itt most akkor pótlom :-) Így persze a havi játszott játékok száma is kicsit módosul, de azt most utólag nem módosítottam.

Olvass tovább →

Idei kihívás: megvan mit játszunk rongyosra idén

Mégpedig a Century: Spice Road-ot. Könnyen lehet lesz erről poszt később. Szeretem az ilyen feszültséggel teljes játékokat (persze, ha bírja a társaság is).
Karácsonyra kaptam és jópár menet van már benne!

Rhino Hero, szerintem felnőtteknek is jó, de idén először gyerekekkel vettük elő.

7 Wonders Duel, nagyon jó 2 személyes játék, de idén először az 5 éves fiammal játszottam vele (kicsit segített neki a végén a nővére :-)). Igen, tudom 10 éves kortól ajánlják, de már ő is tudott benne taktikázni, nem csak a szabályokat követni.

Sagrada, családdal játszottuk, nekik annyira nem jött be, pedig szerintem azon túl, hogy szép, jó is. Majd még puhítom őket :-)

15 nél járok eddig. Első hónapra nem rossz. Persze az eleje könnyebb még.

Olvass tovább →

Idei kihívás: újdonságok kipipálva

Két játék is beszerzésre kerül idén (máris??!) mindkettőt kipróbáltuk.

Az egyik a Stone Age. Már évek óta szemezgettem vele, de valahogy úgy tűnt túl nagy a szerencsefaktor, ezért inkább nem vettem meg. Aztán feleségem meglátta és azt mondta, ezt kipróbálná (lehet ennek nemet mondani?), és közben az egyik ismerősöm mesélt róla, és kiderült kicsit félreértettem eddig a szabályokat, azért bőven lehet csökkenteni a szerncse szerepét (így már könnyebben mondtam igen-t a vásárlásra :-)). Első jtéknak kicsit hosszú volt, de ebben szabálymagyarázás és az első játék ténye vastagon benne volt. Én nem bántam.

A másik a Century: Eastern Wonders. Erről majd szerintem írok. Ide csak annyit, hogy nagyon bejövős.

Volt még Spyfall, Dixit: Odyssey a családdal, és végre votl egy jó játékélményem a Faunával is! Nem mintha rossz lenne, de most már mindenki elég jól tudja saccolni mennyi is az annyi. Úgy azért izgalmasabb.

Eddig 11.

Olvass tovább →

Idei kihívás, segít a társaskör :-)

A társasjáték körön több mindent is elővettünk. Mindjárt szilveszterkor (szigorúan csak az éjfél utánit veszem számításba! Csak vaskalaposan a szabálykövetésben), volt egy remek Ys parti. Még mindig egyik legjobb játék szerintem! Ugyan nem sikerült nyerni (a kedvenc taktikámat, nem sikerült tökéletesen alkalmazni), de nagyon élvezetes játék kerekedett ki belőle!
Aztán nem maradhatott el a The Resistance: Avalon. Nekünk (a Crossfire után) ez a kötelező éjfél utáni darab. Szilveszterkor meg különösen jól esett :-)

Spot it! avagy Dooble. Gyerekekkel játszottuk természetesen valamikor a héten. Durva, hogy ebben milyen ügyesek, ki is kaptam jópárszor :-)

Idei első társasklubos alkalmon meg ezek kerültek elő:
Alhambra: Egyből kettőt is totlunk. Ebben szinte sose nyerek (húgom a koronázatlan királynője), de régen rengeteget játszottunk, jó volt újra elővenni. Megvan több kiegészítő, de mivel tanítottam, ezért nem kerültek elő, pedig van egy-két modul, ami szinte nélkülözhetetlen. Majd legközelebb, idén még biztos levesszük a polcról :-)
Dominion: Nagy kedvenc, bár most tanítás volt, szóval szinte csak az alapok jöttek elő (Prosperity-ből vettem elő még pár kártyát). Itt kicsit bajban leszek, mert az Intrigue-t külön játéknak írja a BGG. Annyi baj legyen ;-)
For Sale, avagy EladLak: Szeretem, bár ebben sem vagyok a legjobb. Valahogy az eladásnál csúszom el általában.

Ez eddig 6 játék.

Olvass tovább →

Idei kihívás: Minden játékom kerüljön elő legalább egyszer

Idén megpróbálkozom azzal, hogy minden játékommal játszak legalább egyszer.
Egyrészt azért, mert sok játékom már nagyon régóta nem került elő, pedig szeretem (vagy legalábbis szerettem, majd kiderül melyik az igaz :-)) őket. Másrészt, mert érdekel, hogy amit nem veszek elő azt vajon miért, és akkor már jogosan foglalja-e el a helyet a polcon.

Ezekről azért rövid bejegyzést is írok, csak mert miért ne :-)

Három szabály van:

  1. Azt tekintem saját játéknak, ami 2019.12.31.-én is a polcomon van. Tehát ha idén vettem akkor számít, mindegy mikor került megvásárlásra, ha eladtam, akkor nem veszem bele.
  2. A kiegészítőket nem számítom (most, az majd lehet a 2020-as lesz ;-)). Kiegészítőnek meg azt veszem, amire a BGG azt mondja, hogy expansion. Pl A Dixit: Odyssey külön játék a Dixit-től (hiába tök ugyan az), csakúgy, mint az Aquaretto a Zooloretto-tól.
  3. Csak az számít, amivel végig is játszottam a partit. Ha félbehagyjuk, akkor azt nem tekintem játszottnak.

A BGG-n lehet követni, igyekszem rendesen vezetni.
No, akkor hajrá magamnak!

P.S. Neked van 2019-es társasjátékos kihívásod?

Olvass tovább →